Bizonyára sokatoknak ismerős az érzés, amikor egy pörgős buli után annyi kalóriát égettek, hogy úton hazafelé a barátokkal egy kiadós gyrossal, vagy ahogyan felénk emlegetik "shaormával" koronáztátok az estét. Ma ennek a receptjét hoztuk el nektek, hiszen ha otthon elkészítitek, akkor az egész társaság jól lakhat szinte egynek az árából. Egyszerű, olcsó és isteni.
Elkészítési idő:
- kb. másfél óra
Ár:
- 1000-2000 ft (15-30 lej)
Hozzávalók:
- csirkemell
- krumpli
- hagyma
- paradicsom
- káposzta
- uborka
- tejföl/joghurt
- fokhagyma
- gyros fűszerkeverék
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
Első lépésként a csirkemellet kisebb csíkokra vagy kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe olajat forrosítunk, majd ebbe belehelyezzük a felvágott csirkemellet, majd szépen fehérre készítjük. Itt ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, rátesszük a gyros fűszerkeveréket, valamint a fokhagymát is rátörjük. (Természetesen, az is egy megfelelő módszer, hogyha előre bepácoljuk a csirkemellet, de mivel ez előretervezést és több időt is igényel, ezért a korábbiakban leírt módszerrel szoktuk mi elkészíteni.) Amint ezt megtettük, minden bizonnyal a csirkénk már ki is engedte magából a vizet, szóval lefedjük és ameddig a vize el nem fő, addig szépen lassú tüzön pároljuk. Amikor észrevesszük, hogy a vize elfőtt, akkor picit magasabb tüzön lepirítjuk, ameddig szép aranybarna színű és ropogós nem lesz.
Ezidő közben, ameddig a csirkemellünk párolódik, nekifoghatunk a krumpli sütésének is. Mivel valójában a húson kívül egyik folyamat sem igényel különösebb odafigyelést, ezért párhuzamosan végezhetőek. Ha a krumplit is odatettünk sülni és a husink is készül, akkor közben nyugodtan elkészíthetjük a gyroshoz járó tzatziki szószt.
A tzatziki szószhoz tetszés szerint használatunk joghurtot vagy tejfölt, ezt egy kisebb tálba helyezzük. Ehhez hozzáreszeljük/törjük a fokhagymát és hozzuk. Ezután, egy kisebb, friss uborkát meghámozunk és hozzáreszeljük. Ez adja meg a tzatziki szósz valódi ízét.
A további zöldségeket szintén előkészítjük. Az általunk meghatározott recept szerint káposztát, paradicsomot, uborkát és hagymát szeletelünk a gyros tálhoz. Azonban, ez természetesen szintén ízlés szerint variálható, továbbgondolható akár kukorica, és egyéb zöldségek hozzáadásával is.
Ha a csirkemellünk, sültkrumplink és a tzatziki szószunk is elkészült, valamint a zöldségeket is előkészítettük, akkor már csak a tálalás van hátra. Ehhez célszerű egy minél nagyobb tányért választani, hiszen kiadós adagot fogunk ráhelyezni.
Tippek:
- a tzatziki szósz mellett még tehetünk rá ketchupot, csípős szószt, paprikaport és szinte bármit, amihez kedvünk van (ezt az ételt szinte semmi nem ronthatja el, hiszen mindenképp egy ízbomba lesz)
- ha az időnk vagy pénztárcánk úgy kívánja, akkor a húst akár ki is hagyhatjuk (így nem csak gluténmentes, de vega barátaink is nyugodtan lakomázhatják)
Jó étvágyat!