Sült Párizsi

Gyros tál csirkemellből

2022. január 06. - Sült Párizsi

Bizonyára sokatoknak ismerős az érzés, amikor egy pörgős buli után annyi kalóriát égettek, hogy úton hazafelé a barátokkal egy kiadós gyrossal, vagy ahogyan felénk emlegetik "shaormával" koronáztátok az estét. Ma ennek a receptjét hoztuk el nektek, hiszen ha otthon elkészítitek, akkor az egész társaság jól lakhat szinte egynek az árából. Egyszerű, olcsó és isteni. 

Elkészítési idő:

  • kb. másfél óra

Ár: 

  • 1000-2000 ft (15-30 lej)

Hozzávalók:

  • csirkemell
  • krumpli
  • hagyma
  • paradicsom
  • káposzta
  • uborka
  • tejföl/joghurt
  • fokhagyma
  • gyros fűszerkeverék
  • bors
  • olaj

 

Elkészítés:

Első lépésként a csirkemellet kisebb csíkokra vagy kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe olajat forrosítunk, majd ebbe belehelyezzük a felvágott csirkemellet, majd szépen fehérre készítjük. Itt ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, rátesszük a gyros fűszerkeveréket, valamint a fokhagymát is rátörjük. (Természetesen, az is egy megfelelő módszer, hogyha előre bepácoljuk a csirkemellet, de mivel ez előretervezést és több időt is igényel, ezért a korábbiakban leírt módszerrel szoktuk mi elkészíteni.) Amint ezt megtettük, minden bizonnyal a csirkénk már ki is engedte magából a vizet, szóval lefedjük és ameddig a vize el nem fő, addig szépen lassú tüzön pároljuk. Amikor észrevesszük, hogy a vize elfőtt, akkor picit magasabb tüzön lepirítjuk, ameddig szép aranybarna színű és ropogós nem lesz. 

Ezidő közben, ameddig a csirkemellünk párolódik, nekifoghatunk a krumpli sütésének is. Mivel valójában a húson kívül egyik folyamat sem igényel különösebb odafigyelést, ezért párhuzamosan végezhetőek. Ha a krumplit is odatettünk sülni és a husink is készül, akkor közben nyugodtan elkészíthetjük a gyroshoz járó tzatziki szószt. 

A tzatziki szószhoz tetszés szerint használatunk joghurtot vagy tejfölt, ezt egy kisebb tálba helyezzük. Ehhez hozzáreszeljük/törjük a fokhagymát és hozzuk. Ezután, egy kisebb, friss uborkát meghámozunk és hozzáreszeljük. Ez adja meg a tzatziki szósz valódi ízét. 

A további zöldségeket szintén előkészítjük. Az általunk meghatározott recept szerint káposztát, paradicsomot, uborkát és hagymát szeletelünk a gyros tálhoz. Azonban, ez természetesen szintén ízlés szerint variálható, továbbgondolható akár kukorica, és egyéb zöldségek hozzáadásával is. 

Ha a csirkemellünk, sültkrumplink és a tzatziki szószunk is elkészült, valamint a zöldségeket is előkészítettük, akkor már csak a tálalás van hátra. Ehhez célszerű egy minél nagyobb tányért választani, hiszen kiadós adagot fogunk ráhelyezni. 

Tippek:

  • a tzatziki szósz mellett még tehetünk rá ketchupot, csípős szószt, paprikaport és szinte bármit, amihez kedvünk van (ezt az ételt szinte semmi nem ronthatja el, hiszen mindenképp egy ízbomba lesz)
  • ha az időnk vagy pénztárcánk úgy kívánja, akkor a húst akár ki is hagyhatjuk (így nem csak gluténmentes, de vega barátaink is nyugodtan lakomázhatják)

 

268990222_377343447526092_6775917115019684989_n_1.jpg

Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sultparizsi.blog.hu/api/trackback/id/tr3216805580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása