Sült Párizsi

Mézeskalács

2021. december 23. - Sült Párizsi

 

Bizonyára sokan próbálkoztatok már a tökéletes mézeskalács elkészítésével, amely nem csak, hogy egy igazán finom ünnepi édesség, de rendkívül mutatós is! Azonban, hogy szép is és finom is legyen, az már jelenthet egy kis kihívást, de aggodalomra semmi ok, ha pontosan követed az alábbiakban leírt lépéseket garantált a siker

Elkészítési idő:

  • előkészítés: 15 perc
  • sütés: 30 perc
  • dekorálás: ameddig van türelmed

Ár: 

Kb. 700-1000 forint (10-15 lej)

Hozzáválók:

Tészta

  • 350 gramm liszt
  • 80 gramm porcukor
  • 25 gramm vaj
  • 1 tk. kakaópor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 kk. gyömbér
  • 1 kk. fahéj
  • 200 gramm méz 
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája

 

Íróka

  • 1 tojás fehérje
  • 200 gramm porcukor

 

Elkészítés:

Előveszünk egy nyújtódeszkát majd az összes száraz hozzávalóból (liszt, porcukor, kakaót, stb.) egy vulkán alakú kupacot képezünk. Ennek a közepére egy lyukat csinálunk, ahova beletesszük a tojásokat, a vajat, valamint a mézet. Amint minden hozzávalót előkészítettünk, addig gyúrjuk, ameddig egy szép homogén állagú masszát nem kapunk. Természetesen, megtörténhet, hogy időközben még lisztet igényel, azt még közben pótolhatjuk. Hogyha a masszánkkal elkészültünk, akkor egy sodrófa segítségével a tésztánkat egyenletesen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Amint ez megvan, már kezdődhet is a mézeskalácsok formázása az előkészített formák segítségével. 

img_0360.JPG

 

Majd sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe helyezzük és kb. 7-10 perc alatt 180 fokon szép aranybárnára sütjük. 

Ha a mézeskalácsaink mind megsültek, akkor kihűtjük őket és utána kezdhetjük is a diszítésüket. Az íróka elkészítéséhez először a tojás fehérjét önmagában egy habverő vagy kézimixer segítségével  kemény habbá verjük, majd ehhez adjuk hozzá fokozatosan a porcukrot. Végül egy elég kemény állagú írókát kell kapjunk, amellyel szépen és precízen tudunk majd dolgozni. Az elkészült írókát habzsákba vagy akár egy egyszerű nylon tasakba helyezzük, amelynek végen egy tű segítségével egy pici lyukat képezünk, s már kezdődhet is a türelemjáték.

Tippek:

  1. A gyömbér+fahéj párost akár mézeskalács fűszerkeverékra is cserélhetjük, azonban ez a valódi mézet nem helyettesíti.  
  2. A tészta nyújtása előtt/közben érdemes figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű liszt legyen alatta, hiszen különben odaragadhat.

 

Jó sütögetést és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk minden olvasónknak! 

A bejegyzés trackback címe:

https://sultparizsi.blog.hu/api/trackback/id/tr4216791852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása